Bæredygtig mode: Inspiration til en bæredygtig garderobe

Bæredygtig mode er det klart bedste valg du kan træffe, når du skal shoppe. Det bæredygtige tøj efterlader dig med god samvittighed, når du køber det, og i dag findes der både moderigtige og trendy kollektioner af “grønt” tøj. Men hvad er bæredygtig mode egentlig? Hvilke kriterier skal det opfylde, og kan man i grunden sige, at slow fashion (tidløse og klassiske items) også er bæredygtig mode? Er økologisk tøj, vintage eller fairtrade svaret? Eller skal man lige overveje lidt flere faktorer, end som så? Vi har her plukket og nøje udvalgt de fineste, bæredygtige styles til dig.

 

Gode råd, når du vil have bæredygtigt tøj

Klæd dig miljøbevidst og køb bæredygtig mode og bæredygtigt tøj. Sæt dig lidt ind i de forskellige brands og materialer - hvad det er lavet af, hvilken politik brandet har, hvor det bliver produceret. Kig efter certificeringer og fairtrade og vær’ åben for tøj, der er skabt af nye materialer, såsom mælke- og soyafibre, plastikflasker eller tang. Hvis du vil købe bæredygtig mode, er det en god idé at gå efter materialer som uld, silke, økologisk bomuld og andre plantebaserede materialer; lyocell, tencel og bambus. Derudover er det smart at sælge sit brugte tøj og accessories på diverse apps (Trendsales, TISE osv.), så det kan få en forlænget levetid. Byt med dine veninder, så du både får nyt tøj, og samtidig gør planeten en tjeneste. Vi giver dig her nogle gode, grønne bud på bæredygtige brands, der alle fås i Lyngby Storcenter’s butikker.

 

Project.AJ117 - hos Æra

Et nyt brand i butikken Æra, er Project.AJ117, der elsker at fokusere på bæredygtig mode og bæredygtige materialer og får produceret tøjet i Europa, så lange transporter ungåes. Det er holdt i neutrale farver og fine, behagelige materialer, der er perfekte til foråret. Deres styles kan både være GOTS-certificerede, i organisk bomuld, veganske, bæredygtige eller være skabt ved en produktion, der kræver brug af mindre vand end normalt. Det afhænger af den specifikke style, men grundlæggende er det bæredygtige aspekt, noget som de prioriterer højt og man kan mærke at det ligger dem på sinde - allerede på tegnebrættet.

Basic Apparel - hos Æra

Verden har ikke brug for mere tøj, den har brug for bedre tøj. Sådan har Basic Apparels bæredygtige motto lydt siden 2013, og det er et brand, der brænder for tidløs og miljøvenlig mode - tøj som du kan have på igen og igen. De brænder for low impact fashion, der holder længere, end en enkelt sæson. Basic Apparel består af et lille team, der elsker tidløst design og er meget inspireret af naturen. Brandet fås hos Æra.

 

Nørgaard På Strøget #101 bluser hos Idényt

De klassiske og fine bluser fra Nørgaard, har været fremme siden 1970’erne, da de blev designet af Jørgen Nørgaard. Den danske butik med flagskibsbutik på Strøget, har været en del af dansk mode i flere generationer. Deres bluser bliver stadig, den dag i dag, syet på deres egne systuer i Danmark af 100% BCI bomuld (Better Cotton Initiative). Designs, der er så tidløse, og er i god kvalitet, kan holde mange år. Her på redaktionen, har vi flere af disse bluser, der er mere end fem år gamle og stadig er fine. På den måde slipper man for at købe nye basic bluser særlig ofte, og hjælper derved miljøet. Den nærmest ikke-eksisterende transport, er også godt for Moder Jord. Bluserne fra Nørgaard På Strøget, er dermed dansk, bæredygtig mode og kan købes hos Idényt.

GAI+LISVA - hos Censuum

Det danske tøjbrand, GAI+LISVA, lancerede deres første tøjkollektion tilbage i 2008 og allerede dengang var fokus på kvalitet og bæredygtig mode. GAI+LISVA har sidenhen udvidet deres sortiment med bl.a. yoga wear, som er skabt i silkebløde og fleksible materialer, så du kan føle dig fri og let, mens du dyrker yoga. Find GAI+LISVA hos Censuum.

The Responsible Edit - COS

COS har alle dage været tidløse klassiske styles, der holder i mange år. “Slow Fashion” bliver det ofte kaldt, som egentlig blot betyder, at det er styles, der er uafhængige af trends, i god kvalitet, og som man ikke skal udskiftes lige med det samme. Som altid vil være pænt og tidssvarende, så man derved sparer planeten for aflagt tøj, der forurener naturen. Hos COS har de nemlig en mission, der går ud på man opbygger sin garderobe med få stykker tøj, der holder i lang tid, og som kan kombineres på mange, forskellige måder. Derudover er 92% af deres nye kollektion kaldet “The Responsible Edit”, lavet af 92% bæredygtigt udvundne materialer. Overordnet set er 86% af materialerne brugt i samtlige COS styles, bæredygtigt udvundet.

“DERES NYE KOLLEKTION
KALDET “THE RESPONSIBLE
EDIT”, LAVET AF 92%
BÆREDYGTIGT UDVUNDNE
MATERIALER”

Responsible Choice hos GANT

Hos GANT har de en masse styles, der hører under mærkatet “Responsible Choice”. Her kan det for eksempel være, at bomulden er BCI-certificeret (Better Cotton Initiative). Uanset hvad, er GANT producent af mode i høj kvalitet og i pæne, tidløse designs (både til manden og til kvinden). Vi har håndplukket nogle af GANT’s fine bud på bæredygtige styles.

Sustainable Style hos Tommy Hilfiger

Hos amerikanske Tommy Hilfiger er de også hoppet med på den grønne bølge. Her kan man vælge styles, der hører under deres “Sustainable Style” linje. Den indeholder tøj, der er bæredygtigt på forskellige måder, bl.a. genanvendt polyester fra plastikflasker, hvilket reducerer deres miljømæssige påvirkning. Derudover har de disse tre gode råd til bæredygtig mode: Vask mindre, brug længere - Kvalitet over kvantitet - Byt garderober med veninder, og få “nyt, gammelt tøj”.

Responsible Choice hos Tiger of Sweden

At skabe bæredygtig mode til kvinder er blevet fast i udviklingen af ​​Tiger of Sweden - helt fra valg af leverandører og materialer, til at informere om, hvordan deres produkter skal vaskes og plejes, hvilket sikrer en forlænget levetid. Tøj, der er mærket med “Responsible Choice”, er fremstillet af materialer, som indeholder foretrukne, bæredygtige fibre. Deres “Responsible Choice” linje, er lavet med omhyggelig overvejelse og tilbyder styles med en mere bevidst tilgang.

Reflect hos Zizzi

Zizzi ønsker at være en del af den forandring, verden har brug for, og det gør de med en linje af bæredygtig mode. Vi kan nemlig alle tage bedre beslutninger og gøre mere - men det er sammen, at vi kan gøre allermest. Deres Reflect-linje er derfor lavet i materialer, som på en eller anden måde er bedre end det mere klassiske valg. Det kan for eksempel være, at der er brugt mindre vand i produktionen, at materialet er genanvendt osv.

Aware i Vero Moda

Vero Moda har lavet en kollektion med bæredygtig mode, bestående af smukke go-to pieces, designet rundt om certificerede materialer, der reducerer brugen af naturlige ressourcer, som man bruger under produktion. Heriblandt vandforbrug, kemikalier og energi. Det er items, der hører til i enhver klassisk garderobe, blandt andet en kort trenchcoat, basic toppe, feminine skjorter og ribbede, stramme kjoler.

BE A FASHION RECYCLER - H&M

H&M har længe udvist omtanke, når det kommer til bæredygtig mode. I alle H&M butikker, kan man for eksempel aflevere sit brugte tøj og boligtekstiler, så det kan blive genbrugt, genanvendt eller genvundet. H&M har et bæregygtigt mål, der skal være nået i år 2030. Der satser de nemlig på, udelukkende at arbejde med genanvendte, økologiske eller andre mere bæredygtige materialer. Pt. er de på 80%. Deres genanvendte polyester er vigtigt i kollektionen, og visse styles er af 78% såkaldt REPREVE Our Ocean - en genanvendt polyesterfiber, som er lavet af plastikflasker fra havet.