HAVEN FORBINDER OS MED NATURENS EVIGHEDSHJUL OG GØR OS MERE LYKKELIGE
Forår betyder havetid. Vi mødte derfor Malene Lei Raben til en lille snak om haven og grønne fingre. Malene er pt. aktuel med bogen “Havemenneske”, der omhandler alt det smukke ved haven, det historiske aspekt og en masse grønne tips og tricks til, at få den have du går og drømmer om.
”Havemenneske” af Malene Lei Raben Bog & idé
Hvad giver det dig at være i din have?
At være i min have er en helt afgørende modgift mod det moderne livs stress og den evige “præstationsjagt”. Når jeg luger og planter, er jeg totalt nærværende og fokuseret på noget som helt konkret folder sig ud og bliver smukt. Det moderne arbejdsliv er normalt meget abstrakt og uhåndgribeligt men i haven er der 100% sammenhæng mellem dine hænders arbejde og udkommet. Det gør mig lykkelig og tilfreds!
Hvordan har haver udviklet sig gennem tiden?
Mennesket har indrettet haver i mange tusinde år, helt tilbage fra de gamle egyptere og i Babylonien. Haver har både fungeret som et værn mod f.eks. farlige dyr og uvelkomne gæster, men det har også været det sted, hvor man har kunnet dyrke mad til livets ophold. For de velstående var haverne områder, hvor man udstillede sin magt og sin forfinede smag. I Danmark i dag er haver ofte de steder, hvor vi søger afslapning og adspredelse, hvor børn leger og hvor vi kan udfolde familielivet. Vi har ikke i Danmark en stor havekulturel bevidsthed, men i de seneste år, er det som om folk har fået en større lyst til at gøre deres haver lige så smukke, dejlige og nydelsesfulde som deres hjem. Og danskerne er altså nogle af dem, som bor allersmukkest i verden, tror jeg. Så det lover godt for fremtidens haver.
Hvorfor er det vigtigt for et menneske at befinde sig i haven?
Fordi vi i haven bliver mindet om, at vi mennesker også tilhører naturen. Den store adskillelse fra naturen som bymennesker har vænnet sig til, er grundlæggende ikke særlig sund for os, hverken fysisk eller sjæleligt tror jeg. Samtidig, er det at gå i haven, en måde at forbinde sig med naturens evighedshjul på, og opdage at vi er små elementer i en kæmpe verden. Den bevidsthed har vi brug for, når vi skal forholde os til f.eks. Klimaudfordringerne.
“DEN STORE ADSKILLELSE FRA
NATUREN SOM BYMENNESKER
HAR VÆNNET SIG TIL, ER
GRUNDLÆGGENDE IKKE SÆRLIG
SUND FOR OS, HVERKEN FYSISK
ELLER SJÆLELIGT TROR JEG”
Har du nogle tips til, hvordan man får sig en dejlig have?
Jeg synes man først og fremmest skal se på sit hus, for at få have og hus til at tale samme sprog. Bor du en moderne, arkitekttegnet villa, vil det være flot med en masse stedsegrønt og skarpe linjer. Bor du i et stråtækt hus, er det smukt at satse på et mere romantisk udtryk, med masser af farverige stauder og roser. Dernæst er mit råd, at man husker at bruge hele haven og ikke kun planter langs hæk eller hegn. I princippet skal man tænke på sin have som endnu en stue og bruge hele fladen. Tænke “gulv” mere end “væg”. Så får man nemmere skabt små, hyggelige rum. Det er vigtigt med træer og store buske til at give rumfornemmelse og ’tag’ over hovedet. Endelig vil jeg råde til, at man både planter noget, som blomstrer tidligt og noget der blomstrer sent - det kan man undersøge på nettet - og at man planter mange af de samme planter. Det giver et smukt og harmonisk udtryk. Og så husk det stedsegrønne! Det har man nemlig glæde af hele året.
Hvilke havetendenser er pt. fremme? – Hvordan skal haven se ud i dag, hvis man vil være med på moden?
Folk er blevet mere bevidste om at plante noget, som fremmer dyrelivet i deres haver. Det er meget positivt men vi skal huske, at mange også gerne vil dyrke en mere formel og ‘pyntet-og-passet’ have. De to ting behøver ikke udelukke hinanden, for man kan gøre nogle hjørner mere vilde og samtidig bevare sine flotte staudebede i en anden del af haven. Hjemmehørende planter er blevet in og det støtter jeg helhjertet! En hjemmehørende plante, er planter, som findes vildt i den danske og nordeuropæiske natur, eller er fremavlet af sådanne planter. De hjemmehørende arter har en stor betydning for fugle og insekter. I England har man lavet ’No-Mow May’ kampagnen, som har fået mange tusinder haveejere til ikke at slå græsset i hele maj måned. Den form for aktivisme kunne meget vel også komme til Danmark, selvom mange danskere er meget forelskede i en velpasset og ukrudtsfri græsplæne.
Fotograf Jon Nordstrøm og Simone fra Gyldendal
Vi har støvsuget hylderne for grønne varer og produkter, som lyser op i foråret. Grøn klæder alle og er en flot farve til hjemmet, da den er smuk til både træ, metal og læder overflader.