Det lækre smørrebrød - 3 gode opskrifter
Smørrebrød er både en let og lækker spise at kaste sig ud i. De gode, gamle smørrebrødsklassikere kender vi alle, såsom den velkendte ‘dyrlægens natmad’, roastbeef med remoulade og pickles, kartoffelmaden, som emmer af sommer osv. Et fint udvalg af disse kan findes i Hallernes Smørrebrød i stueetagen i Lyngby Storcenter, men de er alle nytænkende versioner og al unødvendig og gammeldags pynt er skåret væk, for at fokusere på de rene, lækre råvarer og lade synet være en kende mere strømlinet og simpelt.
I Hallernes Smørrebrød kan du vælge mellem mange forskellige varianter af hjemmelavet luksus smørrebrød, for eksempel en klassisk æggemad med håndpillede rejer, en veltillavet roastbeef-mad eller måske en ekstravagant, højtbelagt rejemad på hvedebrød, der straks får munden til at løbe i vand. Alle med højt fokus på den gode, høje kvalitet. Nogle gange er det også rart at sidde derhjemme på terrassen og nyde frokosten, derfor giver vi her tre gode bud på, hvordan du kan lave din egen smørrebrød.
Vi anbefaler i Hallernes smørrebrød
Hvis du ikke er til den hjemmelavede version, byder Hallernes smørrebrød i stueetagen på et bredt udvalg af lækker luksus smørrebrød. Lavet med gode råvarer og anrettet på en delikat og appetitlig måde, uden for meget hokus-pokus. Vi har været forbi, for at smage på sagerne.
Luksus rejemad
Dette var en ægte luksus ”nordic smorrebroed” stykke. Sjældent har jeg set et så overdådigt stykke smørrebrød. Det var næsten lidt uoverskueligt, men da jeg endelig fik sat gaffel og kniv i, gik det hele op i en højere enhed – rejerne var faste, nypillede og smagte skønt og ikke af saltvand, som jeg altid er bange for. Der var en god klat mayo på og det var ganske enkelt en himmerigs mundfuld.
***** (5 ud af 5 stjerner)
“... OG DET VAR
GANSKE ENKELT EN
HIMMERIGS
MUNDFULD”
Flæskesteg med rødkål
Denne mad var ikke min personlige favorit – med dermed IKKE sagt at den ikke var god. Jeg var mere i humør til noget friskt den dag, og denne mad var nok mere hvis man var meget sulten og havde lyst til flæskesteg. Den var flot, og der var ikke sparet på stegen. Det lignede en sand mandemad, i min optik. En mad min far ville vælge. Stegen var god og havde gode flæskesvær, og alt i alt var det en god og ganske udmærket smagsoplevelse.
***** (4 ud af 5 stjerner)
Frikadelle med kartoffelsalat
Dette var min favorit. Jeg er altid fan af en lækker frikadelle der forener nostalgi med nutiden. Og så var der nærmest en lille sommervibe ved at få en let finthakket kartoffelsalat oven på – ren luksus og en jeg sad tilbage med en klar sommerfest-følelse. Og selvfølgelig var den pyntet med masser af forårsgrønt, så synet fejlede bestemt heller ikke noget.
***** (5 ud af 5 stjerner)
Opgradér de gamle opskrifter og lav lækker luksus smørrebrød
Gode og smagfulde smørrebrød opskrifter er noget, som mange efterspørger. Smørrebrød har nemlig i mange, mange årtier været danskernes absolutte favorit, når det kommer til frokostmåltidet. Men det kan være svært at genopfinde en ægte klassiker og gøre det til luksus smørrebrød, og endnu sværere at lave en sund variant, da tilbehør såsom remoulade og mayonnaise, tit er vigtige elementer på et klassisk stykke smørrebrød. Da mange gerne vælger smørrebrød som aftensmåltid, kan det være en fordel at tilpasse og justere det klassiske tilbehør, så man får en lidt sundere version, der stadig er utrolig lækker.
3 bud på hjemmelavede smørrebrød Derfor kan du her få vores 3 bud på sundt og hjemmelavede smørrebrød. Et hjemmelavet rugbrød, en sildemad med porrecreme og en dejlig, sommerlig fiskefrikadelle-mad med ærtecreme og karse - alle lånt af Hjerteforeningen. Hvis du mere er i humør til en saftig burger, så læs vores 2 bud på en lækker burger.
Opskrift på smørrebrød med sild og porrecremene
Frugt og grønt pr. person ca. 75 g. Energifordeling pr. person 1800 kJ (420 kcal). Kulhydrat 48 g. Fedt 16 g, heraf mættet fedt 3 g.
Ingredienser (4 pers.)
Marinerede sild
-
- 4 ferske sild
- 1 rødløg
- 2 dl eddike
- 75 g sukker ½ tsk. salt
- peber
Porrecreme
-
- 2 porrer
- 1 dl skyr
- 1 spsk. sennep
- ¼-½ tsk. salt
- peber
Tilbehør
-
- 4 tykke skiver rugbrød (280 g)
- 1 potte/bakke karse eller brøndkarse
Tilberedning
Marinerede sild: Klip sildene over på midten, og klip finnerne af. Skær hver filet i 3 skiver på skrå, og læg dem i et fad. Skær løget i skiver. Kog eddike, sukker, salt og peber op i en gryde. Kom løgskiverne i lagen og kog et par minutter, og hæld lagen over sildene. Sildene er færdige, når de er kølet af.
Porrecreme: Snit porrerne meget fint, og skyl dem grundigt i en skål med koldt vand. Kom porrerne i en gryde med det vand, der hænger ved. Kog dem uden låg, rør indimellem, indtil de falder sammen og er møre, samtidig med at vandet er kogt væk. Lad porrerne køle af. Rør skyr med sennep, vend porerne i og smag til med salt og peber. Fordel porrecremen på de 4 skiver rugbrød. Lad sildene dryppe af, og læg dem oven på porrecremen. Pynt med brøndkarse og løg fra sildelagen.
TIP: De marinerede sild kan holde sig et par dage i køleskabet. I stedet for at marinere sildene selv, kan du bruge 300 gram marinerede sild.
Opskrift på smørrebrød med fiskefrikadeller, ærtecreme og karse
Frugt og grønt pr. person ca. 200 g. Energifordeling pr. person 1400 kJ/300 kcal. Kulhydrat 40 g. Fedt 5 g, heraf <1 g mættet fedt.
Ingredienser (4 pers.)
Fiskefrikadeller
-
- 500 g torskefilet uden skind og ben
- 1 tsk. salt
- 1 lille løg
- 1 æg
- 50 g havregryn
- ¾ dl skummet-, mini- eller letmælk
- friskkværnet peber
- 2 spsk. raps- eller olivenolie
Ærtecreme
-
- 300 g frosne optøede ærter
- 1 fed hvidløg
- 1 dl skyr naturel
- ½ tsk. salt
- peber
- 1 hjertesalat
- ½ spidskål, mellem størrelse
- 4 tykke skiver rugbrød a ca. 70 g (Nøglehulsmærket)
- 1 bakke karse
Tilberedning
Fiskefrikadeller: Hak fisken, og kom den i en food-processor. Drys med salt og blend fisken groft. Pil løget, riv det groft, og rør det med fisken sammen med æg, havregryn og mælk. Krydr fiskefarsen med friskkværnet peber, og sæt den tildækket i køleskabet ca. 30 minutter. Varm olien på en slip let-pande. Form frikadeller med en ske dyppet i koldt vand, og steg dem langsomt gyldne og gennemvarme på panden i 6-7 minutter på hver side.
Ærtecreme: Kom ærter, presset hvidløg og skyr i en blender og kør til en cremet konsistens. Smag til med salt og peber.
Skyl salaten, og slyng den tør. Snit kålen fint. Smør lidt ærtecreme på rugbrødet. Top med salatblade, fiskefrikadelle, lidt mere ærtecreme og karse. Servér med kål ”on the side”.
Opskrift på hjemmelavet rugbrød til dit smørrebrød
Energifordeling pr. person: Energi pr. 100 gram 850 kJ (200 kcal). Kulhydrat 45 g. Fedt 2 g, heraf mættet fedt 0 g.
Hvis du tør kaste dig ud i at lave dit eget hjemmelavede rugbrød, betaler det sig i høj grad. Det smager bare meget bedre end det man køber og løfter din opskrift på smørrebrød til nye højder. Det tager dog lidt tid, hvis du ikke har en surdej i forvejen, men derefter går det let som en leg.
Ingredienser (1 stk.)
Rugsurdej
-
- 100 g groft rugmel
- 3 dl håndvarmt vand
Dej
-
- 1-2 dl rugsurdej
- 7 dl lunkent vand
- 200 g grahamsmel
- 200 g knækkede rugkerner
- 400 g groft rugmel
- 2 tsk salt
- en 1½-2 liters brødform
- 1 tsk smagsneutral olie til at smøre formen med
Tilberedning
Påbegyndes 4-5 dage før brug, hvis du ikke har rugsurdej i forvejen.
Rugsurdej: Rør rugmelet grundigt med vandet i en lille skål eller et sylteglas. Dæk skålen eller glas med et løst låg eller med køkkenfilm, og lad det stå på køkkenbordet i 4-5 dage. Rør i den en enkelt gang om dagen. Når dejen har boblet og duftet af øl i et par dage, er den klar til brug.
Dej: Ælt alle ingredienserne sammen til en god, tyk og klistret dej. Tag 2 dl dej fra til næste surdej, kom den i en beholder med tætsluttende låg, og opbevar den i køleskabet. Smør brødformen med olie. Kom resten af dejen i formen. Glat overfladen ud med en dejskraber dyppet i vand. Dæk formen med køkkenfilm, og lad den stå lunt i ca. 6 timer. Bag brødet ved 190 grader i 45 minutter. Tag brødet ud af formen, og lad det køle af. Opbevar det helt afkølede rugbrød i en plasticpose.
TIP: Hvis køkkenfilmen hænger lidt i dejen efter hævningen, så tag den så forsigtigt af, som du kan, så dejen ikke falder sammen, eller at overfladen bliver hullet.
Det nemmeste er, at få en klat surdej af en du kender, som selv bager rugbrød. Eller at købe et glas færdig surdej. Det er surdeje, som allerede er godt i gang og kan bruges med det samme. Hvis ikke du kan skaffe surdej, kan du prøve at lave den selv. Måske lykkes det ikke første gang, men giv ikke op. Jo mere friskmalet melet er, jo lettere har surdejen ved at komme i gang. Din surdej vil gradvist blive bedre, når den har været i brug nogle gange.