Læsetid – 7 minutter
BEAUTY:
TIPS TIL PLEJE AF
VINTERHUD
OKTOBER 2022
Den sarte og tørre vinterhud kan være svær at pleje korrekt med sæsonens skiftende, kolde vejr, og stive kulinger lige ind i ansigtet på cykelturen til og fra arbejde. Frostgrader gør intet godt for din hud, tværimod får den de små blodkar i huden til at briste og udtørrer overfladen, hvis ikke man er godt dækket ind med olieholdig hudpleje. Det sætter dermed også nye krav til din make-up, som helst skal være plejende og dækkende, men samtidig give et friskt look til den blege vinterhud.
Vinterhud: Begynd indefra
Først og fremmest kræver en sund og velbalanceret vinterhud altid rigeligt med vand indefra. Hele kroppen skal dagligt tankes op - og huden er endestation for den mængde vand, der endnu ikke er blevet optaget af de andre organer. Så man skal drikke meget vand, før huden får glæde af det. Hav derfor altid en stor vandflaske stående på natbordet, en på skrivebordet og en med dig på farten og vigtigst af alt: husk at drikke 2-3 liter om dagen (jo højere vægt, jo mere vand behøves).
En lang række vitaminer og grundstoffer bør man få ind via en god og varieret kost. Visse vitaminer og grundstoffer kan man dog ikke kun få ind via kosten, da det i så fald kræver at man nærmest kun spiser en kæmpe mængde af én bestemt råvare. Derfor er kosttilskud godt for alle. De færreste spiser nok fisk. Du rådes derfor altid til at få nok fiskeolie - gerne tre kapsler om dagen - af en i god kvalitet. D-vitamin får vi ikke nok af i vinterhalvåret, så her er det også vigtigt at tage et godt tilskud. Derudover må vi indskyde at en masse gode probiotiske bakterier (mælkesyrebakterier) i tarmen, styrker ens immunforsvar (og dermed også vinterhuden) betragteligt. Hele kroppens velbefindende ses nemlig tydeligt på huden. Vi anbefaler den slags, der kommer i lukkede breve og som skal tygges, da bakterierne dermed holdes i dvale indtil de skal sluges. Puori har en rigtig god og gennemtestet version.
“FEDE FISK, AVOCADOER
OG MANDLER INDEHOLDER
OGSÅ MASSER AF
DEN GODE OLIE”
Tips mod tør vinterhud
Til målrettet forbedring (og vedligehold) af huden, anbefaler vi derudover tilskud af silica, kollagen, selen, zink og biotin. En gavmild mængde olivenolie henover din mad og dine salater, er også et godt tip til pleje af tør vinterhud. Fede fisk, avocadoer og mandler indeholder også masser af den gode, hudvenlige olie. Og hvis du har tendens til at få forkølelsessår, er et tilskud af aminosyren L-lysine i særdeleshed også noget, som du vil takke os for.
Rens tilpasset vinterhuden
Når vinterhuden skal renses, kræver den en noget mere næringsrig rens, end den lette sommerrens. Når varmen glæder os alle i sommermånederne, er micellarvand på en vatrondel eller to ofte nok, da det tit kun er en let make-up og SPF, der skal fjernes. Men når vinteren kommer, synes vi ofte at en tungere make-up er nødvendig, og kombineret med kulden, skaber det nye krav til din rens. Den skal være mere olieholdig og knap så skummende. Skummende rens er der sæbe i (sulfo) - det stripper huden for fugt og gode overfladebakterier og har derudover ofte en halvdårlig pH-værdi til vinterhuden. Vi anbefaler i stedet en mælke- eller olierens, samt den endnu tykkere balm rens, som med det samme smelter i de varme hænder og gør renserutinen til en luksuriøs og lækker leg. Tørbørstning er en eksfolierende rens af hele kroppen. Læs her, hvordan du gør.
Den rette creme til vinterhud
Det er vigtigt at finde den rette creme til vinterhuden. Huden skal nemlig beskyttes og pakkes ind i mange pleje-lag for at undgå en dehydreret og stresset hud. En mere næringsrig øjencreme er også god til de kolde måneder. Huden omkring øjnene er nemlig ekstra tynd, så den kan få meget gavn af en mere potent creme fremfor en klassisk dagcreme, som man bruger til resten af ansigtet. Tørhedslinjer og “kragetæer” ud mod tindingerne vil syne mindre markante.
En lotion er et tyndtflydende produkt med meget mindre molekylær struktur, som derfor kan trænge længere ned i vinterhuden. Den er god til at fugte i dybden. Forveksl endelig ikke en lotion med en skintonic - det er slet ikke det samme. En skintonic renser yderligere, eksfolierer og forfiner porernes struktur - ofte med en mild syre. Det er imidlertid ikke nødvendigt for langt de fleste, kun hvis du døjer med fedtet eller uren hud. Og husk at den ikke må indeholde alkohol - det udtørrer og er hudens fjende nummer to (efter stærk UV).
Et olieholdigt serum er også vigtigt, når det er koldt. Alle disse pleje-lag fungerer nemlig som ‘undertrøjer’, og sikrer at huden kan holde til frosten. En lille mængde olie klappet på huden (eller blandet op med din creme), nærer og beskytter, og en efterfølgende, afsluttende creme får oliens næringsfulde ingredienser til at trænge dybere ned i hudens epidermis.
Vinterens plejende make-up
En foundation skal efterhånden kunne meget. Det er (heldigvis) ikke længere nok med en gammeldags ‘bruncreme’ - i dag skal en foundation nemlig både give glød (men gøre mat, dér hvor man er fedtet), udglatte hudtonen, dække rødme og urenheder, være holdbar, se naturlig ud, føles let på huden, og så må der meget gerne også være SPF i. Der er ikke noget at sige til, at skønhedsindustrien bruger milliarder på at udvikle nye foundation teknologier, når den skal kunne så meget. Og når det kommer til mængden af nuancer, har vi nu endelig nået et punkt, hvor alle hudfarver kan finde den perfekte farve til deres hud - det var også på tide!
Når det er vinter, skal vi have huden svøbt i den mere nærende ‘skincare-hybrid’, der forener hudpleje med make-up. Og så skal vi undgå den udtørrende pudder-foundation, pudder-blush og pudder-highlighter. Cremede konsistenser lægger sig smukt på vinterhuden, giver næring og fugt, og holdbarheden er også ganske fin, så snart kulden sætter ind. Hvis du mangler inspiration til flere ekstra lækre og luksuriøse skønhedsprodukter, kan du læse vores artikel her om selvsamme emne.