Risalamande
Retten der sætter prikken over i'et til jul. Her får du vores yndlingsopskrift.
Ingredienser:
- 1 l mælk
- ½ dl vand
- 2 ¼ dl grødris
- 1 vaniljestang
- 75 g sukker
- 100 g mandler
- 2 ½ dl piskefløde
- Gå gerne i gang dagen før med at koge risene, da risene skal være godt afkølet for at du kan tilsætte mandler og flødeskum.
Sådan gør du:
- Start med at flække vaniljestangen og tá kornene ud med en urtekniv og bland med ca 1 tsk sukker.
- Kog så vandet op hæld grødrisene i og lad dem suge af vandet under omrøring mens det koger, tilsæt mælken lidt efter lidt og lad den koge op sammen med risene.
- Tilsæt vaniljesukker og resten af vaniljestangen og lad det koge med.
- Rør i gryden mens det simrer indtil risene tykner og grøden er færdig. Det er forskelligt hvor lang tid det tager afhængigt af hvilken type ris der bruges.
- Pak gryden ind i et stort håndklæde eller tæppe efter mælken er kogt op og har kogt ca. 5 min.
- Derefter sættes den indpakkede gryde til side i ca. 3-4 timer til grøden er færdig.
- Mens grøden er varm vendes sukkeret i. Gem lidt sukker og drys over grøden, så den ikke danner skin.
- Smut mandlerne ved at overhælde dem med kogende vand og lade dem trække et par min inden skindet ”smuttes” af.
- Hak mandlerne groft, gem én hel mandel til sidst.
- Pisk flødeskummet og når grøden er kold vendes fløde og mandler i grøden.
- Nu puttes den hele mandel ned i grødes og der røres en sidste gang.
- Risalamanden er færdig og serveres kold med lun kirsebærsovs.
Ris a la mande går aldrig af mode.
Find ingredienserne i vores mange butikker i Lyngby Storcenter.