Læsetid – 6 minutter
INTERVIEW MED SISSE FISKER:
OM SMILFONDEN OG NUANCER I LIVET
MAJ 2023
Familieliv, træning, rejser og et stort engagement i SMILfonden, som hun selv har stiftet - der mangler ikke indhold i Sisse Fiskers liv. Men nu står hun på tærsklen til et nyt kapitel i livet. Hun har nemlig planer om en hverdag, hvor der skal være mere plads til livets nuancer - til at stoppe op og nyde tiden med de mennesker, hun holder af. Læs med, og lær mere om SMILfondens vigtige arbejde, Sisses sygdomsforløb og nuancerne i hendes liv.
Ønsket om at gøre en forskel
Sisse Fisker har haft sygdom inde på livet på flere måder. Hun har både mærket den på egen krop, og været indlagt på hospitalet med sine børn. Kombinationen af den erfaring og en sygemelding plantede et ønske hos Sisse om at gøre en forskel for familier med børn ramt af alvorlig og kronisk sygdom. I 2014 blev det ønske til SMILfonden - en fond, der lige siden har arbejdet for at øge livskvaliteten for indlagte børn og deres familier gennem værdifulde fællesskaber og sociale aktiviteter. Her sætter Sisse Fisker ord på fondens største succes, sit eget sygdomsforløb og hendes planer om en ny tilværelse med mere tid til familien.
Hvad fik dig til at starte SMILfonden?
Jeg stiftede SMILfonden, fordi jeg var indlagt på Rigshospitalet med mine egne børn, og ønskede at gøre en forskel for familier, der bruger alt for meget tid på hospitalet. De første år var alt baseret på frivillighed, og jeg brugte mange af mine aftener og weekender på at arrangere fester på hospitaler, og senere også sommercamps og andre sociale events for familier med syge børn.
Hvad er det største, I har opnået med SMILfonden?
Det største er helt klart, at vi er den første forening, som har skabt bemandede kreative værksteder på Rigshospitalet og på Aarhus Universitetshospital. Værkstederne hedder SMILET, og har åbent hver eneste dag. Her hjælper fantastiske børnekunstformidlere indlagte børn med at glemme tid og sted og lave alverdens fine kreative ting. Rummene er tilgængelige for alle børn, og ikke knyttet til en specifik diagnose - på den måde hjælper vi med at skabe lighed for børn og unge på hospitalerne. Mange tusinde børn har kæmpe fornøjelse af værkstederne. En undersøgelse af dem viser, at de er med til at kurere hospitalsangst og få børn bedre igennem behandlingsforløb. Det er vi meget stolte af og glade for.
“VI ER DEN FØRSTE
FORENING, SOM HAR
SKABT BEMANDEDE
KREATIVE VÆRKSTEDER
PÅ HOSPITALERNE.
HER KAN INDLAGTE BØRN
GLEMME TID OG STED
OG LAVE ALVERDENS
FINE KREATIVE TING”
Du er en offentlig person, der deler ud af dit liv og erfaringer. Hvordan sørger du for at skabe nuancer mellem dit arbejdsliv og privatliv?
For mig er linjerne mellem mit arbejdsliv og mit privatliv ikke så skarpe. Mit liv er en samlet sum af både arbejde, hobbies, familie og venner - jeg deler det, jeg synes er sjovt og relevant. På LinkedIn skriver jeg om mit arbejde i SMILfonden, og om hvad jeg ellers går og laver professionelt. På Instagram er der mest indhold fra mine gå- og løbeture ved Furesøen, fra sidelinjen til mine drenges kampe for VSB, fra alverdens padelbaner og fra rejser og kulturoplevelser.
Du er selv gået igennem en svær periode med en rygoperation – har det ændret dit syn på livet?
Ja, det har det helt klart. Det var faktisk mens jeg havde allermest ondt i min ryg, at jeg stiftede SMILfonden. Jeg var sygemeldt i 100 dage, hvor jeg skulle ligge stille på sofaen og spise en masse medicin. I den periode besluttede jeg mig for, at jeg måtte bruge sygemeldingen til at få stablet noget godt på benene for syge børn. For fem år siden blev jeg opereret i ryggen, som en sidste udvej på mine rygsmerter. Efter et halvt års genoptræning var jeg syv års rygsmerter kvit. Det er helt fantastisk at kunne gå, løbe og dyrke sport uden smerter igen, og jeg sætter pris på det hver eneste dag.
“VI HAR KUN ET LIV,
SÅ DET GÆLDER OM AT
BRUGE DET MED DEM,
MAN HOLDER
ALLERMEST AF”
Du har taget orlov – hvad fik dig til at tage den beslutning?
Jeg har arbejdet benhårdt i SMILfonden i mange år efterhånden, så jeg trængte bare til en pause og tid til min familie. Mine drenge er nu 11 og 13, og tiden flyver afsted. Så jeg har brug for at stoppe op og nyde tiden med dem og resten af min familie. Vi har kun et liv, så det gælder om at bruge det med dem, man holder allermest af.
KREATIVE AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN
SMILfonden har haft stor succes med kreative hospitalsværksteder for børn og deres voksne. Og med god grund - for kreative aktiviteter er en perfekt ramme om hyggelige stunder, der giver en pause fra hverdagen. Herunder har vi samlet kreative ting og inspiration til sjove aktiviteter for både store og små. Så find saksen frem og hop i Lyngby Storcenter - her finder I alt, I skal bruge til at komme i gang.
Væv et perlearmbånd
Jordbær, hjerter eller noget helt tredje?
Væv jeres eget perlearmbånd og få lige det motiv, I ønsker.
Materialer kan købes i Søstrene Grene
Find en guide her.
Lav en påklædningsdukke
Med lidt genbrugspap, maling, lim og en saks
kan I nemt kreere jeres helt egne påklædningsdukker.
Materialer kan købes i Søstrene Grene
Find en guide her.
Rrrhaar! Lav en løvemaske
Masker er en nem måde at skabe sin egen udklædning.
Kun fantasien sætter grænser for, hvilke maskedyr I kan lave.
Materialer kan købes i Panduro
Find en guide her.
Klar, parat, spark! Lav et fodboldspil
Hvis du ikke kan komme på fodboldbanen,
kan fodboldbanen komme til dig!
Materialer kan købes i Panduro
Find en guide her.
Perleleg bog
Byg en vild motorbane med røde racerbiler eller inviter hele familien til teselskab.
Perleleg indeholder et væld af gode ideer til både store og små.
Perleleg, 199,95.- i Bog&Idé
Find produktet her.