Læsetid – 12 minutter
TRADITION OG FORNYELSE
PÅ FOLKETEATRETS
SKRÅ BRÆDDER
NOVEMBER 2022
Et folkeligt modstykke til Det Kongelige Teater.
Sådan har Folketeatrets beskrevet sig selv siden den spæde
begyndelse i 1857. På Folketeatret i Nørregade har forestillingerne
nemlig lige siden været teater til alle. Alle de store
skuespillere har optrådt på Store Scene med udkig til de 574
røde plyssæder, den guldbelagte stuk og ikke mindst den
store, smukke lysekrone, som majestætisk dominerer rummet.
De skrå brædder har været betrådt af mange skuespillere
gennem tiden, lige fra datidens legendariske Dirch Passer,
Lily Broberg og Oswald Helmuth, til nutidens store
skuespil-ikoner Kirsten Olesen og Kirsten Lehfeldt.
Den smukke november-modeserie skød vi i deres autentiske omgivelser, og vi fik derudover
også en lille snak med teatrets kommunikationschef Lotte Undén, som her fortæller om Folketeatrets historie samt hendes anbefalinger til julens forestillinger - her er både
noget for voksne og børn.
Hvordan ser Folketeatrets historie ud?
“Folketeatrets historie er noget helt særligt, da det er Danmarks ældste producerende teater på præcis samme adresse, som den altid har ligget på. Da Folketeatret blev grundlagt tilbage i 1857, var det for at skabe et folkeligt modstykke til det mere elitære kongelige teater på Kongens
Nytorv. En del af teatrets forpligtelse var derfor også at åbne dørene - ikke blot for høj og lav, men også børnene blev budt indenfor. De var nemlig på dette tidspunkt forment adgang på Det Kongelige Teater. Så derfor ligger både historien og ambitionen i teatrets navn. Og det
er noget vi altid har for øje. Vi skal lave teater til alle”.
“TALRIGE PUBLIKUMMER
HAR SIDEN 1857
BESØGT TEATRET,
SOM BÅDE ER BÅRET
AF TRADITION OG
FORNYELSE”
Hvad kendetegner den særlige stemning på stedet?
“Jamen historien sidder jo i væggene, og det kan mærkes overalt på teatret. Noget vores publikummer oftest fremhæver, er den store scene, som er et smukt klassisk teaterrum med guld, lysekrone og røde plyssæder. Vores foyer mod Nørregade er efter en stor ombygning i 2013-2015 også blevet et meget beundringsværdigt rum, som byder folk indenfor. Stemningen på Folketeatret er noget særligt – rigtig mange af historiens store skuespillere har stået på de skrå brædder herinde og endnu flere publikummer har siden 1857 besøgt teatret”.
“HISTORIEN
SIDDER JO I VÆGGENE,
OG KAN MÆRKES
OVERALT PÅ
TEATRET”
Hvilke forestillinger vil du anbefale at de voksne ser i løbet af julen?
“Jeg vil anbefale voksne at søge indenfor i varmen og drage med os en tur til Tyrol. Vi spiller nemlig den gamle klassiker Sommer i Tyrol – men i en friskere udgave, som har fået et lille twist og som henter inspiration fra serien Halløj på Badehotellet. Dog lover vi et genlyt med de elskede sange. Igen er både tradition og fornyelse i højsædet”.
Hvilke forestillinger vil du anbefale at børnene ser i løbet af julen?
“Jeg vil i høj grad anbefale børnene (i selskab med deres forældre), at se Englene i Sneen. En meget smuk, poetisk og rørende juleforestilling for alle børn fra 4 år. Den har spillet herinde i flere år op til jul og er meget populær”.
“NÅR VI SIGER, AT VI
GERNE VIL SKABE
TEATER TIL ALLE – SÅ
ER DET FAKTISK
OGSÅ I GEOGRAFISK
FORSTAND”
Hvad er Folketeatrets mission?
“Folketeatrets mission er som sagt dybt forankret i vores navn og historik. Vi vil gerne være tilgængelige for så mange som muligt, og vi vil gerne tilbyde et repertoire, der taler bredt ind i befolkningen. Som jeg sagde før, så vil vi også gerne både bevare og fornye. Vi hviler på en meget lang tradition, men skal jo også afspejle den virkelighed, der omgiver os i dag.
Folketeatret er i dag også den største leverandør af turnéteater til hele Danmark – så når vi siger, at vi gerne vil skabe teater til alle – så er det faktisk også i geografisk forstand. Og hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg ikke vi kan have en mere ædel mission end netop dét”.
“NÅR VI SIGER, AT VI
GERNE VIL SKABE
TEATER TIL ALLE – SÅ
ER DET FAKTISK
OGSÅ I GEOGRAFISK
FORSTAND”