Juleaften er noget helt særligt
Magien juleaften kommer ikke af sig selv. Den skal der arbejdes for. Og det gør interiør- og indretningsstylist Sidsel Zachariassen. Ikke med røde julestjerner og nisser men med engle, feer, smukke naturkranse og enkel pynt, der passer til en moderne nordisk stil.
Der er ingen røde bånd, flettede hjerter eller kugler på havebordet, når interiør- og indretningsstylist Sidsel Zachariassen skal binde en julekrans. Der er grene, ståltråd, blomster, gran og kogler. Men hun bruger ikke det hele til en enkelt krans. Hun vælger nøje, hvad der passer til det rum, kransen skal hænge i. Den hun er i gang med til sin egen stue er i al sin enkelhed lavet på en gammel krans, hun havde liggende fra sidste år. Den vikler hun nogle friske hybengrene og gamle æblegrene omkring. Sprayer lim på grenene, og drysser glimmer blandet med sukker på, for at få en mere hvid effekt.
“Jeg synes, det er fascinerende, hvad man kan få ud af en bunke grene fra skoven. Jeg kan godt lide at få naturen til at leve, derfor bliver kransen også lidt “vild”. Jeg er æstetiker, og jeg synes, at det skal være smukt. Julepynten skal matche stilen i hjemmet, men der skal også være plads til nostalgi,” siger Sidsel Zachariassen, der diskret understreger sin kærlighed for god kvalitet ved at blande glimmer og sukker i en bredriflet hvid Royal Copenhagen-skål.
Og det gør hun ikke til ære for fotografen. Hun vægter blot godt design rigtig højt. Både i sit hjem og forretningen Seasons By Sidsel Z, der ligger ved hovedgaden i Tisvildeleje.
Ikke et sekund i tvivl. At det lige præcis er en Royal Copenhagen-skål, Sidsel Zachariassen finder frem, er sandsynligvis ikke en tilfældighed. Som 18-årig flyttede hun fra Sønderjylland til Købehavn for at gå på handelsskole, og som 19-årig kom hun i lære i Illums Bolighus/Royal Copenhagen.
”Jeg har altid været kreativ og kommer fra et kreativt hjem. Men der var ikke noget specifikt, jeg var vildt god til. Så da jeg trådte ind over den der dørtærskel, så var jeg ikke et sekund i tvivl. Jeg var sådan – jamen, det er jo lige det. Det, at man skal kunne lidt af alt uden at være vildt god til noget specifikt,” fortæller Sidsel Zachariassen.
“Jeg har altid især godt kunne lide Royal Copenhagen, og jeg er vokset op med alle de der fine gamle ting. Så det var noget med skæbnen, der fik mig til at sende en ansøgning, for jeg anede ikke særlig meget om dekoratørverdenen. Så var jeg bare så heldig, at jeg fik den plads, som var meget, meget eftertragtet. Jeg var i lære i tre år, og jeg elskede hver eneste dag.”
Som 23-årig blev Sidsel Zachariassen leder, og efter fem år i Illums Bolighus/Royal Copenhagen blev hun selvstændig. Hun fik hurtigt stylistjobs, og det første havnede på forsiden af Bo Bedre Country. Året efter blev hun tilknyttet interiørstylist Uffe Burchard og Kim Grenaas firma Style Counsel. Her lavede hun bl.a. sammen med fotograf Henrik Bülow en opgave til nr. to udgave af magasinet Dansk.
“Vi lavede simpelthen en fantastisk serie, som jeg stadig kigger på og tænker, hvor var det fedt at være med til det. Jeg elsker det kick, jeg får, når jeg ser, at det, man har lavet, virker,” fortæller Sidsel Zachariassen.
Derefter fulgte mange års arbejde for Boligmagasinet, et par TV-programmer og ikke mindst juleserier til magasinerne. Desuden har hun rejst rundt i hele verden med designer Jette Frölich og lavet juleudstillinger for hende.
Elsker traditionerne. Med al den jul i professionelt regi, der allerede starter i foråret, kunne man godt tro, at Sidsel har fået mere end nok af den, når det bliver december. Men sådan er det ikke. Tværtimod. Privat går hun meget op i julen og elsker traditionerne, hvor der også er plads til nostalgien, selv om den måske ikke altid matcher de æstetiske idealer. Og nostalgien er i Sidsels tilfælde svær at komme uden om, når man er vokset op i et hjem, der var fyldt med historier om julemanden og nisser i skunken og på loftet.
“Det vigtigste er jo børnenes fantasi og alle de historier, der er omkring jul. Og jeg vil jo også fortælle mine børn om julen hjemme hos mine forældre, hvor min far laver juleshow med nissehuer på hænderne i et lille rundt vindue oppe over gården, som man kan se fra stuehuset, og som børnebørnene er ved at besvime over,” fortæller hun.
Men det stopper ikke med nisserne her. Svigermoren Birgitte Frigast er meget kendt for sine nisser og er kæmpestor i udlandet, hvor hun har været på messer de sidste 30 år. Det var også på en af dem, at Sidsel Zachariassen mødte sin mand, Daniel Frigast. Han stod med sin mors nisser og Sidsel med sine feer og engle – og sød musik opstod. Sidste år blev de gift, og de har sønnen Carl Emil på 4 år og lillebror på tre måneder.
Man skal gøre sig umage med julen.
Så selv om Sidsel Zachariassen ikke er stor fan af nisser, så har de alligevel fået lov til at snige sig ind i hjemmet. Og med en mor der er blomsterdekoratør, blev der ikke kun gået op i de gode nisse- og julemandshistorier. I barndomshjemmet blev der også dækket et smukt julebord.
”Den private jul er noget helt særligt. Det er jo der, magien i virkeligheden opstår. Det der er sjovt ved at lave jul til andre, det er at inspirere dem til at finde magien til deres egen juleaften. Men man skal også gøre noget for at få den magi. Hvis man ikke gør sig umage og dækker et bord, som det altid ser ud – hvad er julen så? Det tror jeg kommer bag på nogle. Især når man selv begynder at holde jul, så forstår man, hvor meget ens egne forældre egentlig gjorde rigtig meget ud af det for at skabe en god stemning.“
Og for Sidsel Zachariassen er julebordet ikke kun et vigtigt element for den hjemlige magi. Hun har tidligere været med til at dække Royal Copenhagens julebord, og den tradition har hun taget med sig til Tisvilde, hvor familien for fire år siden købte deres drømmehus, som de har totalrenoveret. Her laver hun hvert år sammen med en teaterrekvisitør julebord i den lille by, hvor forskellige markante personligheder med tilknytning til Tisvilde bliver inviteret til at dække bord. I år bliver det på Tisvilde Kro, og de inviterede er nogle af de personer, som er med i Sidsel Zachariassens nye bog “Huse i Tisvilde”.
Til traditionerne hører også, at der bliver brugt tid ved bordet, og at der bliver læst op af juleevangeliet. Der bliver også sunget rigtig mange sange omkring træet, og træet ses ikke før efter middagen, hvor dørene åbnes, og juletræet står med levende lys.
“Jeg er ikke til traditionel jul, men jeg er meget til, at man har nogle forskellige traditioner. Juleaften er noget helt særligt. Jeg skal også altid i kirke, fordi jeg synes, at den dag skal skille sig ud fra alle de andre.”
Skribent: Kitt Andersen
Fotograf: Lars Helmersen
Den Evige Ild
“Jeg husker de to andre bøger, hvor nutidens verden forsvinder, og jeg, helt opslugt er tilbage i fortiden. “
Huse i Tisvilde
Sidsel Zachariassen har sammen med Katrine Green Rostgaard og fotograf Mikkel Adsbøl netop udgivet bogen “Huse i Tisvilde” om forskellige typer huse lige fra gamle boliger i original stil til de moderne arkitekttegnede huse. Indretningen og beboernes livsstil beskrives og illustreres med masser af fotos.
Camille Clouds Brevkasse
“Jeg synes, Line Knutzon er en af de bedste dramatikere vi har i Danmark, og derfor har jeg en stor forventning til hendes nye bog. Jeg regner med, at jeg bliver lidt klogere og ser lidt anderledes på tingene efter at have læst den.”
Vi tager forbehold for udgåede eller udsolgte varer eller butikker, der ikke længere er en del af Lyngby Storcenter.