Læsetid – 9 minutter

DE BEDSTE BØRNEBØGER:
GODNATLÆSNING FOR
DE MINDSTE

August 2022

 

De bedste børnebøger kan være svære lige at opspore. Udvalget skifter nemlig ofte hos boghandleren og derudover kan den slags ofte være en smagssag. Men når roen skal sænke sig og fantasien skal rumstere i de små børns hoveder, er der ingen bedre løsning end en god og velskrevet børnebog. På mirakuløs vis kan selv de mest hyperaktive børn finde ro, når fokus flyttes til den gode historie. Vi har fundet de bedste børnebøger til dig og dine børn, der er i butikkerne netop nu.

 

Gode grunde til at højtlæse de bedste børnebøger

For det første giver de bedste børnebøger et bedre ordforråd. Og det er om man er barn eller voksen. Det udvider repertoiret og giver dit barn en bedre mulighed for at sætte ord på humør, følelser og meninger og forbedrer også kommunikationen mellem forældre og børn. Når man kender ordene, er det nemlig meget nemmere at forklare hvorfor man er glad, ked af det eller hvad man mangler. Hvis der er et ord barnet ikke forstår, skal de nok spørge dig. Børn er nemlig verdensmestre i at stille spørgsmål og de har nemt ved at lære nye ord, når de kan se konteksten. Det gør det også nemmere for barnet at læse og skrive og det udvikler en sund empati.

 

 

“DET UDVIDER REPERTOIRET
OG GIVER DIT BARN EN
BEDRE MULIGHED FOR AT
SÆTTE ORD PÅ HUMØR,
FØLELSER OG MENINGER
OG FORBEDRER OGSÅ
KOMMUNIKATIONEN MELLEM
FORÆLDRE OG BØRN”

 

De bedste børnebøger bringer børn og forældre tættere sammen

Kvalitetstid er en stor mangelvare, når det kommer til børnefamilier. Det er sjældent at man er 100% alene med sit barn, uden hverken forstyrrelser eller gøremål. Når man højtlæser, har man sit fokus det samme sted, og der er rum til spørgsmål, forklaringer og ikke mindst svar på, hvad barnet måske ikke lige forstår med det samme. Det er netop her, at den rene dannelse finder sted. Her får man forklaret nuancerne i livets store problematikker, og forældrene har mulighed for at fortælle om, hvordan man bør (re)agere i forskellige situationer.

 

VUGGESTUEBØRN

De allermindste vuggestuebørn skal sådan set blot have styr på griberefleksen, for at få noget positivt ud af bøger. Bøgerne har en masse farverige billeder, forskellige materialer, lyde og sparsom tekst med simple ord, og er perfekte til børn fra 0-3 år. Derudover er det en god idé at vælge bøger i tykt pap og med overflader, der kan tåle det savl, der automatisk kommer, når bogen er ekstra spændende. Der skal kunne peges en masse og man skal som forælder være god til at fortælle med de rigtige stemmer. 

“Visse Vasse Vuggestue” er for de mindste

“Visse Vasse Vuggestue” er en skøn bog spækket med gode historier til vuggestuebarnet, og om det at gå i vuggestue. Den kan fås i Bog & idé. Her kommer vi til at møde kendte børnebogsfigurer: Mats Leténs Kaj, Jakob Martin Strids Mimbo Jimbo, Kirsten Sonne Harilds Nora, Kim Fupz Aakesons Lili, Pia Thaulovs Familien Bartoldy – og alle de søde unger fra Vuggestuen Smørklatten, samt rim fra Marianne Iben Hansens Fino badino badulle og sange fra Gyldendals store sangbog for de små.

 

 

FOR DE 3-8 ÅRIGE

I denne alder lærer man så småt at læse selv. Derfor er det både skønt og lærerigt for børn at få læst højt i denne periode. Det hjælper dem til at lære ordene at kende og med tiden at kunne læse bogen helt selv. Men det er også godt for dem at blive efterladt lidt på herrens mark, for det gør det nødvendigt for barnet at prøve at læse selv. Når barnet er begyndt i skole, læses der ofte så meget, at de næsten ikke orker at læse når de kommer hjem. Men jo mere man øver sig, jo bedre bliver man. Kig eventuelt efter seriebøger, så barnet ikke skal til at vænne sig til at læse om noget andet, når man lige er blevet tryg i et specifikt univers og skrivemåde.

 

”Min Mormors Gebis”

Med muntre og fantasifulde børnerim tager Jakob Martin Strid alle børn med på en vild rejse ind igennem fantasiens verden. Her møder vi medisterminister Fister, en forkølet kat, en sær mand, mormors gebis og mange flere. En lækker papbog med 8 udvalgte rim for de mindste og dertilhørende fantasifulde illustrationer – lige til at læse igen og igen.

 

 

Den store bog med historier om Peter Pedal

Alle børn elsker Peter Pedal, den lille, nysgerrige -og nogle gange også lidt uartige- abe. Der sker altid masser af sjove ting, når Peter tager på nye opdagelser. Faktisk er det sådan, at hvis ikke Peter havde været så nysgerrig, var han aldrig blevet fundet i den afrikanske jungle af manden med den gule hat. Og hvis ikke hans ven med den gule hat havde taget ham med hjem og givet ham en cykel, var han aldrig kommet til at hedde Peter Pedal.

 

 

Alle historierne om snøvsen

Snøvsen er et lille væsen, der kun har én tå at hoppe på. Alle er gået fra snøvsen, men en morgen finder Eigil den ligge i udkanten af skoven, og snart går de på eventyr sammen. Snøvsen og Eigil befrier katten i sækken, møder bøhmanden og bliver forfulgt af krabber, hajer og sørøvere. Snøvsen bliver sparket op i luften, solgt som en gulerod og bortført af to skumle fyre. Men alt ender heldigvis godt, og sammen får Eigil og snøvsen mange venner. I Alle historierne om snøvsen er de fire bøger om det lille væsen samlet i én bog.

 

 

“Heltemod og Kragelort” - genial fra 6 år

I hullerne i træerne findes små væsner, Hullerikkerne. I Josefine Ottesens eventyrlige univers er der lagt i kakkelovnen til en tur fuld af gys og grin - og en masse (u)hygge for både mor, far og børn.

 

 

FRA 8 ÅR

De 8-årige og opefter har nogenlunde styr på at læse, og det må derfor gerne være ekstra spændende emner, som bøgerne handler om. Mystik, magi, kærlighed, venskabsbøger og bøger med mere komplekse problemstillinger, er for 8-årige og opefter de bedste bøger.

 

“MYSTIK, MAGI, KÆRLIGHED, VENSKABSBØGER OG BØGER MED MERE KOMPLEKSE 
PROBLEMSTILLINGER”

 

“Malamander 1” - drama for børn

Ingen besøger havnebyen Undervig om vinteren. Især ikke, når mørket falder på, og vinden hyler mellem Hugtandsklipperne, hvor den slimede malamander er blevet set krybe rundt. Herbert Lemon, Hittegodsforvalter på Hotel Nautilus, ved, at det ikke er let at levere tabte og glemte ting tilbage til deres retmæssige ejere – især ikke, hvis der ikke er tale om ting, men om en pige! Ingen ved, hvad der skete med Violet Parmas forældre for 12 år siden, men da hun hyrer Herbert til at hjælpe med at finde dem, finder hun ud af, at sagen muligvis har noget med det legendariske søuhyre, malamanderen, at gøre.

 

 

DE BEDSTE KLASSISKE BØRNEBØGER

De bedste klassiske børnebøger er næsten en lige så stor fornøjelse at læse for voksne, som det er for børn. Vi tager et kig på nogle absolutte originaler, der sagtens kan tåle en opfrisker.

“Brødrene Løvehjerte” - En rørende klassiker

I Astrid Lindgren’s Brødrene Løvehjerte møder Tvebak og Jonatan endelig hinanden igen i Nangijala. Her er både fantastisk og farligt, og et eventyr udspiller sig snart for de to brødre. En følelsesladet fortælling om det at miste. Hav lommetørklæderne klar!

 

 

“EN FANTASTISK KLASSISK BØRNEBOG, DER BØR 
LÆSES AF ENHVER”

“Ronja Røverdatter” - Endnu en fantastisk Astrid Lindgren fortælling

Ronja Røverdatter er en spændende, sød og en voldsom fortælling om familier, had, kærlighed og forelskelse, fædre, døtre og et ekstremt sammenhold. En fantastisk klassisk børnebog, der bør læses af enhver.

 

 

“Anne fra Grønnebakken” - For tweens, unge og voksne

Anne er kun 10 år gammel, da hun som forældreløs lille pige, flytter til en lille canadisk landsby i forbindelse med hendes adoption. I ”Anne fra Grønnebakken” kan du følge hendes barndom, hendes teenageliv og hendes vej mod at blive en voksen og moden kvinde.

 

 

“ÅRETS ABSOLUT
SJOVESTE LÆSEOPLEVELSE
FOR HELE FAMILIEN”

Nyklassiker: “Bogen der ikke ville læses”

Stop! Fingrene væk! Ikke kigge! Det her er bogen der ikke vil læses – og til barnets store begejstring gør alt, hvad den kan, for ikke at blive det! Den forvandler sig til et rat, får vinger og forsøger at flyve væk, bytter om på bogstaverne, udelader ord, sætter sågar ild til sig selv – alt sammen for at få den voksne til at lægge den væk.
”Bogen der ikke ville læses” er en hyldest til det samvær, der opstår mellem børn og voksne ved sengetid – en invitation til fjol og grin, når de i fællesskab skal prøve at få styr på den genstridige bog og alle dens skøre krumspring for ikke at blive læst.

 

 

DE BEDSTE BØRNEBØGER -
LÆSE-LET BØGER FOR BØRN

De bedste læse-let bøger til børn er præget af finurlige emner, som børn kan lære en masse af. Når læsekoden er knækket, vil de højst sandsynligt finde de samme bøger frem igen, når de er trygge ved at læse dem.


“DE BEDSTE LÆSE-LET 
BØGER TIL BØRN ER 
PRÆGET AF 
FINURLIGE EMNER”

“Mennesket - Læs-selv serie” - Politikens Børnebøger

I denne børnebogsserie er nørden superhelten. De hylder børn, der fordyber sig i emner, som man kan lære en masse af. Mennesket er den tredje bog i serien, der opklarer mysterier om menneskekroppen - Vores art bliver taget under kyndig og kærlig behandling af Vicky Knudsen og Johan Olsen.

 

 

Sigurd fortæller om de nordiske guder

Sigurd kan gøre alt spændende for børn. Nu fortæller han alle historierne fra den nordiske mytologi, fra verdens tilblivelse til Ragnarok. Gudernes kampe mod jætterne, menneskene der sidder midt i det hele i Midgård, myter om hvorfor verden er, som den er, om Thor og Odin og smukke Freja - alle er med, når Sigurd fortæller om de nordiske guder.