Et godt tip

Spis ost til

Hvordan serveres en manchego bedst?
Hvad er en skimmelost egentlig?
Og hvordan ser det ultimative ostebord ud?
Få svarene her, hvor Lynhjems butikschef, Helle Østberg Wagner, guider og vejleder dig på fornemmeste vis.
Af JULIE BLICHFELD

Hvad kendetegner en god ost?

En god ost er kendetegnet ved forskellige ting, alt efter hvilken type ost der er tale om. Smagen afhænger meget af, hvor længe den har lagret, og en klassisk ost som fx emmentaler eller brie har forskellig smag, alt efter hvor længe de har lagret, og hvad de er lavet af. Derfor bør du altid købe din ost i en osteforretning, hvor du har mulighed for at smage og få råd og vejledning om netop de oste, du skal have med hjem. Og så må en god hovedregel være at gå uden om forskåret skiveost, der bliver tør og dårlig på ingen tid. Køb i stedet en skæreost af god kvalitet, og skær den selv. 

Hvilken ost er din favorit?

Jeg er omgivet af mange gode oste til daglig, så det er svært at vælge. Men hvis jeg skal vælge en, er det den spanske fåreost manchego, der er min favorit for tiden. Osten kommer i to udgaver hos os. Både en, der har lagret i seks måneder, og en, der har lagret i tolv. Begge har en fantastisk smag, en let sødme og en dejlig konsistens.

Hvordan vil du servere den?

Jeg serverer den i skiver og med skorpe på. Selve skorpen skal ikke spises, men den er meget dekorativ med sin mørke farve og sit kurveprægede tryk og er derfor flot at have med til servering. Selve osten smager fantastisk, som den er, men er også lækker med en kvædepuré til.

Hvad skal på det perfekte forårs-ostebord ifølge dig?

Det er altid vigtigt at sammensætte sit ostebord, så du har lidt forskellige ostetyper repræsenteret. Det vil sige en hvidskimmel, en blåskimmel, en fast ost og noget, der er lavet på gede- eller fåremælk. Det kunne være en Délice de Bourgogne, en gorgonzola, en Vesterhavsost og en gedegouda. Hos Lynhjems vejleder vi ofte vores kunder, så de får sammensat det helt rigtige ostebord.

Det her forår præsenterer I tre nye skimmeloste, men hvad er en skimmelost egentlig?

En skimmelost er en ost, hvor der er tilsat skimmel i ostemassen. Rent teknisk er forskellen på den hvide og den blå, at man på den hvide skimmelost poder udenpå, og i blåskimlen er skimlen blandet direkte ned i mælken. Når osten begynder at tage sin form, stikker man små “luftkanaler” ind i osten, så skimlen kan udvikle sig og blive til det, som vi kender som en klassisk blåskimmelost.

Hvad er forskellen på de tre nye skimmeloste; Rød Alba, Snefrid og Kulsort?

Det er tre meget forskellige oste. Snefrid er en cremet hvidskimmel med masser af smag og en duft af muskat og nødder. Den Røde Alba hører til blåskimmelfamilien, selv om den er hvid. Den karakteristiske røde farve kommer fra rødkitkultur, som den er kittet med, og smagen er fyldig og aromatisk med en blød konsistens. Osten Kulsort er kraftigere end Rød Alba og har også en fastere konsistens. Den er lavet på en blanding af ko- og fåremælk, og har en pikant og let sødlig smag med noter af lakrids og æble.

Hvilket tilbehør kan du foreslå til de tre oste?

Tilbehøret skal matche ostens smag. Det vil sige, at det ikke skal være så kraftigt, at det “overdøver” osten. Til Snefrid ville jeg for eksempel servere druer eller nødder. Til Rød Alba vil jeg servere nogle af vores frugtpuréer eller en figenmarmelade til at runde ostens smag af med. Kulsort kan godt bære noget sødt tilbehør som valnødder i honning eller en havtorn-marmelade. Men en god hovedregel er at holde sig væk fra tilbehør, der er for skarpt eller kraftigt i smagen. Osten smager jo dejligt i sig selv.

Ekspert: Butikschef Helle Østberg Wagner fra Lynhjem

 

5 gode til OSTEN

Frugtpuréer, marmelade, valnødder i honning og sprøde kiks er uundværlige som tilbehør til det store ostebord.

Alle produkter kan købes hos Lynhjems.

Få mere inspiration
Inspiration

Få noget ekstra godt til ganen: Kom ned i Vinspecialisten

Nyhed

Sæsonguide Efterår 2020

Nyhed

Sæsonguide Sensommer 2020