Man kan, hvad man vil

Man kan, hvad man vil

Det har frisør og direktør Gun-Britt Zeller til fulde bevist. Hun kan ikke takke andre end sig selv for den succes, hun har fået, og til hendes eget held er hun udstyret med både stædighed og en viljestyrke, de fleste bliver nødt til at bøje sig for.

Forretningstalent og hårdt arbejde.
Det har i mange år været fortællingen om Gun-Britt, der allerede som 17-årig blev udlært som det, hun allerhelst ville være – frisør. Hun ville også mere end Aalborg kunne tilbyde og tog til København, hvor hun i 1970 blev ansat hos frisør Helmersen, og derfra er det kun gået én vej.
Men i 2009 valgte Gun-Britt med selvbiografien “Du skal ikke tro, du er noget” at føje en ny facet til billedet af den dygtige forretningskvinde, der har klaret sig godt på trods og ikke i kraft af en god og tryg barndom. Kærlighed var byttet ud med tørre tæsk og bogens titel var morens mantra, og det er sidenhen også blevet Gun-Britts.
“Hvis man har haft en barndom, som jeg har, så kommer alt jo til at handle om at finde det positive i hver dag. Og jeg tror, jeg er et positivt menneske. Og så er jeg også en stor drømmer,“ fortæller hun.
Det er dog ikke den slags drømme, der skal holde triste tanker på afstand. Det er den slags drømme, der bliver omsat til virkelighed. Ikke mindst hvis det er Gun-Britt, der har dem.

5 yndlingssteder

PowerhouseCPH
“Jeg træner meget. Der er god stemning, og der er rart at komme. Der er så mange skønne mennesker. Og folk vil det samme, de vil træne. Og de bliver glade.”

Charlottenlund Skov
“Jeg er jo ikke meget i lokalområdet. Jeg er på arbejde hele tiden. Men jeg løber i skoven.”

HIK Tennis
“Min mand spiller, og der er også et skønt miljø. Jeg tænker altid, at her kan man godt sidde lidt. Der virker hyggeligt.”

Charlottenlund Søbad
“Vi vinterbader ude ved Café Jorden Rundt. Også i Tisvilde. Det er bare lidt tough. Mest i weekender. Ud 2-3 gange og i sauna.”

Sommerhuset i Tisvilde
“Fristed og frirum på alle leder og kanter. Alt er meget nemmere deroppe. Alt bliver så ukompliceret. Jeg kæler lidt for det med at lave mad og er begyndt at høre mange lydbøger. Det nyder jeg. Det kan jeg godt bruge en hel dag på.”

Et godt råd koster ikke noget.
Da hun skal interviewes, er hun – som altid – på arbejde i salonen i indre by. Men til trods for sine mange år i branchen sidder hun ikke bag et skrivebord og lader andre om at udføre frisørarbejdet. Hun har lige sagt farvel til en kunde før interviewet og flere gange undervejs er hun nødt til at træde til, når nogle af de ansatte beder om hjælp eller en kunde spørger efter hende.
“Mor er her. Det gør dem trygge. Vi gør meget ud af at gøre vores kunder trygge. Det koster ikke noget, at jeg er indover, og det koster ikke noget, at komme ind og få et godt råd. Det skal man ikke tage penge for. Det er ikke noget, jeg har med hjemmefra. Det er noget, livet har lært mig.”
Og livet har lært Gun-Britt meget, men hun kan ikke komme i tanke om én eneste ting, hun har fået med fra barndomshjemmet, der har hjulpet hende undervejs. Hun kæmper stadig i en alder af 67 år med sit selvværd. Men hun har haft viljen til at ville noget andet, end det hun kom fra, og det har hjulpet hende til at blive den mønsterbryder, hun er og ikke ende i rendestenen.
“Jeg er rigtig god i modgang. Jeg er god til at sige til mig selv, at jeg skal vise, at det kan jeg. Jeg har det der konkurrencegen, og det har jeg haft, fra jeg var helt lille. Det er en personlig egenskab. Jeg har været meget fravælgende. Når mit fokus har ligget et bestemt sted, så har alt andet været ligegyldigt. Sådan har det altid været. Det har været naturligt for mig.”

Lære så længe man lever.
Det er også naturligt for Gun-Britt stadig at sætte sig på skolebænken hos Sassoon i London, som hun har fulgt hele sin karriere. Det gør hun flere gange om året både alene og sammen med alle de ansatte. Hun underviser også hver dag i sin egen salon og holder masterclasses.
“Jeg elsker det med at udvikle folk. Det betyder rigtig meget for mig at se andre gro. Det er en rigtig stor del af mig, og jeg kan mærke, at det betyder mere og mere. Jeg elsker det, og synes, det er så spændende. Men når jeg kommer hjem, så er jeg også lukket ned,” fortæller Gun-Britt, der primært fordeler sin tid mellem  salonen, træningslokalet og sommerhuset i Tisvilde – i nævnte rækkefølge.
Men en ting hun savner i København, er den gode service. Derfor er ambitionen, at når man træder ind ad døren hos Gun-Britt, så skal det føles som at komme ind i en salon i udlandet. Men den følelse kommer ikke af sig selv. Den skal der arbejdes for.
“Vi vil gerne signalere, at vi har god service. Men de unge lærer det ikke. De første tre måneder, det er opdragelse. Og det er det selvfølgelig også fordi, jeg er her. Alle de der sunde regler, må man for guds skyld ikke pille ud, for det er jo også med til, at folk siger: Ih, hvor er det dejligt at gå ind ad døren her.”

Skribent
Kitt Andersen

Fotograf
Linda Kastrup/Scanpix

Få mere inspiration

Shopping

5 accessories-favoritter på udsalg

Inspiration

Gul og orange er sommerens helt store farver