Madoplevelser

Julens
oste

Vil du servere julens bedste ostebord? Så læs med her, hvor vi i samarbejde med Lynhjems butikschef, Helle Østberg Wagner, giver dig en mini-guide til, hvilke oste du skal servere netop nu.
Af Alberte Sejling, december 2016

Hvad kendetegner en god juleost?
Vores juleost er en lagret danbo som er lagret i 2 år. Den er fast, god at skære og har en dejlig sødme!  

Hvilke og hvor mange oste vil du anbefale til et lækkert, varieret og overskueligt ostebord?
Hvis det er som en afslutning på en julefrokost, vil jeg sige at 3-4 slags oste udgør et lækkert ostebord. Jeg vil anbefale en hvidskimmelost (brie de meaux), blåskimmelost (gorgonzola), fast ost (Vesterhavs ost) og frisk ost (hj. hvidsløgsost eller en gedeost).

Hvis man ’kun’ vil servere et ostebord, er det lidt sjovere med 7-8 forskellige slags. Du kan udvide sortimentet med en halv fast ost (tomme de savoie), fåreost (manchego) og en rødkitsost (Knutenlunds).

Hvad skal man spise til julens ostebord?
Man skal tænke over, at det man spiser til ikke må overdøve ostens fine smag. Der skal være en fin harmoni mellem ost og tilbehør som f.eks gorgonzola med honning. Her går honningens søde smag ind og runder gorgonzolaens smag af. Vi har masser af honninger med nødder, marmelader og indkogte puré i butikken. Nødder og tørret frugt er også velegnet som tilbehør til ost. Bare kom og spørg os – vi hjælper gerne med at sammensætte ost og tilbehør hos Lynhjem.

Hvilken ost er din favorit til jul?
Jeg synes, at Mont dor er en super lækker ost. Jeg varmer den op i ovnen, drysser lidt frisk kværnet pebber på og så er det bare om at hapse løs. Den kan serveres til et ostebord, men den kan også serveres som hovedret til 2 personer. Et tip er at servere den med små saltbagte kartofler, lufttørret skinke og salamipølse!

Lynhjem julens oste

 

 

Få mere inspiration
Inspiration

Få noget ekstra godt til ganen: Kom ned i Vinspecialisten

Nyhed

Sæsonguide Efterår 2020

Nyhed

Sæsonguide Sensommer 2020