Bæredygtige Censuum: “Vi vil gerne forny dansk retail og fokusere på mere gennemsigtighed og bedre guidance”

Læsetid: 8 minutter

Der ligger en dejlig frihed, i at man kan shoppe med god samvittighed, så snart man træder ind af døren i den nye butik Censuum. Her kan man frit vælge mellem alle styles og samtidig være sikker på, at man ikke kunne have truffet et bedre valg. Og hvis den lille sult melder sig midt i din shopping, har de endda udtænkt “Bread & Bar”, hvor man kan få sig en lækker kop kaffe, en hurtig sandwich eller måske skal den tålmodige mand belønnes med en kold øl.

Den bæredygtige livsstil har efterhånden vundet indpas i de fleste danskeres hverdag og mindset. Det skal være den nye standard, at indtænke bæredygtighed fra start ligegyldigt hvad man skaber. Og det har Dion Guldbjerg gjort. Ejer og grundlægger af det nye, bæredygtige stormagasin Censuum, som for nyligt er åbnet i Lyngby Storcenter. Vi har mødt Dion Guldbjerg til en lille snak om butikken, bæredygtighed og om hvorfor det er så vigtigt være ansvarlig.

The Organic Company makeup pads, 75,- Censuum

“VI HAR NØJE UDVALGT
VORES BRANDS,
DER ALLE HAR EN
BÆREDYGTIG TILGANG
OG BÆREDYGTIGHED
INDTÆNKT.”

Fortæl os, hvad Censuum går ud på.

“Først og fremmest er Censuum et stormagasin som har mere end 60 bæredygtigt ansvarlige brands i butikken. Vi har fem kategorier at byde på: tøj til kvinder, mænd og børn, skønhedsprodukter, sko, mad og drikke, samt en masse fine ting til hjemmet.

Ansvarlige brands med bæredygtig tilgang, er der mange af i Censuum. Årsagen til, at vi ikke kalder alle vores brands for decideret bæredygtige, er at det er temmelig kringlet, at definere det. Der er mange parametre, der alle skal stikke i samme retning, og det er svært - ja, stort set umuligt at opfylde dem alle, hvis man samtidig vil have et smukt og behageligt design. Men vi har nøje udvalgt vores brands, der alle har en bæredygtig tilgang og har bæredygtighed indtænkt. De har altså hver især ét eller flere bæredygtige fokusområder, som gør dem ansvarlige.

Når du kommer ind i Censuum, ved du at vi har håndplukket vores varer ud fra materiale, CO2-aftryk og social ansvarlighed. Vi har nye, innovative brands mellem de mere etablerede. Hver tredje måned er der formentlig 2-3 nye brands på hylderne, fordi vi gerne vil have et flow der er frisk, nyt og introducerende. I Lyngby Storcenter kan man nu nøjes med at gå i én butik og få alt bæredygtigt til familien og være dækket ind på alle fronter. Det sparer kunden for en masse tid, energi og research. Vi har også et topuddannet personale, der er oprigtigt interesserede i at hjælpe, og som sørger for, at du kommer hjem med det helt rigtige.”

Verden er et naturligt duftmærke til bad, krop og hjem, fra 345,- Censuum

Hvad betyder Censuum egentlig?

“Censuum er et ord for alt det sanselige, der bliver sat i spil hernede. Dufte, lækre materialer man kan se og røre ved, og vores allesammens såkaldte samvittighedssans, bliver også pirret.”

 Hvordan fik du idéen til Censuum?

“Mange butikker i landskabet minder om hinanden - grundet brands og kæder, der har stor kapital og mulighed for at åbne mange butikker. Vi så et hul i markedet, hvor det er missionen, der er det primære brand image. Vi vil gerne forny dansk retail og fokusere på mere gennemsigtighed og bedre guidance - for med bedre guidance, købes der mere rigtigt ind og der byttes mindre. Vi vil gøre shopping til en unik oplevelse med et lyst og venligt showroom for en masse nye brands, der deler vores værdier - det er også alt dét der gør, at vores kunder kommer igen.”

GAI+LISVA top, 599,- Censuum

“CENSUUM ER
ET ORD FOR ALT DET
SANSELIGE, DER BLIVER
SAT I SPIL HERNEDE.”

Hvorfor er det så vigtigt at shoppe bæredygtigt?

“Hvis vi gerne vil have vores verden til at tage sig bedre ud og ånde lidt mere, er det vigtigt at kigge på det her faktum og indtænke det i alle parametre. Vi SKAL forlænge levetiden af vores produkter, købe bedre kvalitet og dermed producere mindre. Brands må og skal tage ansvar - på ét eller andet plan.”

The Organic Company tea bag set, 100% GOTS certificeret økologisk bomuld, 150,- Censuum

“DER LIGGER EN DEJLIG
FRIHED, I AT MAN KAN
SHOPPE MED GOD
SAMVITTIGHED, SÅ SNART
MAN TRÆDER IND
AF DØREN.”

Nævn tre items eller brands fra butikken, som du vil anbefale at man shopper.

“Naturlige plejeprodukter er vejen frem. Vi har en masse beautyprodukter på hylderne, der er så rene at man nærmest kan spise dem. Kom ned og prøv dem og få en introduktion. Vi har blandt andet lige fået det nye brand Verden - 100% naturlig duft, cruelty free, vegansk og superlækkert for både krop, sjæl og velvære. Vores skjorter fra Labfresh, der tåler rødvin, er også meget populære. Og så vil jeg også nævne GAI+LISVA, der er et GOTS-certificeret “zen-brand” som arbejder med vanvittigt gode kvaliteter, der holder længe samtidigt med at det er virkelig godt design. De kigger væk fra de baggy hyggebukser - hos GAI+LISVA er det let, elegant, smalt og slidstærkt.”